10.12.2013

VASTAUKSET ANSWERS जवाब

Hakeminen


Mistä sait idean hakea UWC:hen?
Kuulin ekaa kertaa UWC:sta muutama vuosi sitten kun mun sisko harkitsi hakemista. Siitä lähtien ajatus UWC:sta on aina pyörinyt pääkopassa, ja lukion ykkösellä tiesin, että mun on pakko edes yrittää. Klisee tai ei, onhan tää kuitenkin once in a lifetime chance!


Minkä takia halusit hakea UWC:hen?
(Tää oli osa mun hakemusta 170 sanan rajoituksella ja ai että oli vaikeaa sisällyttää kaikki tarvittava siihen)
Ihan lyhyesti sanottuna mua kiehtoi ihan mielettömästi ajatus siitä, että opiskelisin ja asuisin ulkomailla sisäoppilaitoksessa tosi kansainvälisessä ympäristössä. Kuinka saisin mahdollisuuden tavata ihmisiä ympäri maailmaa ihan erilaisista lähtökohdista.

Minkä takia hait IB:seen?

No siis IB:lle haku ei ollut niitä tärkeimpiä syitä miksi hain - se aspekti tuli ikään kuin kaupan päälle kun päätin hakea UWC:hen :-D
 


Onko hakeminen mahdollista vain IB:stä vai voiko hakea myös normaalista lukiosta?
Hain itse ihan normaalista lukiosta eli joo on mahdollista!

Kun hait IB:lle (tai siis pre-vuodelle), niin haitko sinne sillä ajatuksella, että haluat ulkomaille IB:lle?

Haha, itse asiassa hain UWC:hen ihan kansalliselta linjalta! Mun sisko kävi IB-linjan Suomessa ja näin miten vaativaa se oli, joten mua pelotti pelkkä ajatuskin IB:stä ja tyrkkäsinkin sen aika nopeasti kumoon yhteishaun aikana. Suomessa ainevalikoima IB-linjalla ei ole kauhean kattava, ja mua pelotti sitoutuminen pelkästään kuuteen aineeseen, sillä en ollut varma mistä kaikesta oon kiinnostunut.


_B024803

Haitko ihan normaalista lukiosta vai IB-lukiosta?
Olin Ressun lukiossa, joten meillä oli sekä kansallinen että IB-linja. Vaikka monilla tuntuu olevan semmonen käsitys, että IB-linjalta hakeminen tuo tietyn etulyöntiaseman, ei se kuitenkaan oo ihan totta. Mä itse hain ihan kansalliselta puolelta enkä missään vaiheessa kokenut olevani lähtökohtaisesti huonommassa asemassa :) Tietty IB-lukiolaiset saattaa kokea UWC:n koulusysteemiin sopeutumisen olevan helpompaa, mutta itse hakuvaiheessa sillä ei ole mitään merkitystä.


Paljonko sulla oli keskiarvo stipendiä hakiessa?
Mä en lukiossa tuijotellut arvosanoja niin paljoa, mutta peruskoulun päättötodistuksessa mun lukuaineiden keskiarvo oli siinä 9,5 paikkeilla. Lukioon mennessä mun arvosanat tippui hieman, mutta kyllä ne siinä ysin paremmalla puolella pysyi. Koulumenestyksestä ei kyllä kauheesti hakuvaiheessa tarvitse stressata, sillä kympin oppilasta ei vaadita - arvosanat vaan antaa valintakomitealle jonkinlaista osviittaa että tuutko selviämään IB-tutkinnosta :)

Osaatko sanoa, onko käytyjen kurssien määrällä väliä stipendiä hakiessa? (käyn vuorotyössä, joten mulla on n.4-5 kurssia per jakso, kun muilla on 6-7)
Oon melko varma ettei kurssien määrällä ole mitään väliä, arvosanoilla ehkä pikemminkin! Ihmiset suorittaa lukion eri tahtiin ja tässä tapauksessa laatu korvaa varmasti määrän :D Varsinkin kun vuorotyössä käyminen on ihan pätevä syy siihen miksi suoritat lukion hieman normaalia hitaammalla tempolla.


IMG_9923
Mitä vinkkejä annat hakemuksen tekoon ja mitä siihen pitää kirjoittaa?
Näin vastasin melko samanlaiseen kysymykseen: Sanoisin, että jokainen hakija on omanlaisensa ja sen takia tiettyä muottia hyvään hakemukseen ei ole. Kliseistä ehkä joo, mutta totta. Kannattaa tuoda omat hyvät puolet ihan vaan rohkeasti esiin eikä arkailla kehua itseään! Tietty jonkinlainen realismi pitää säilyttää, mutta hakemuksessa pitäisi näkyä sun itsevarmuus ja luottamus siihen, että oot juuri sopiva stipendiaatti UWC-kouluihin :)
Mun mielestä hakemuksen tärkein osa on 700-sanainen omaelämäkerta, sillä se on sun tilaisuus näyttää millainen ihminen oot! Tuo sanamäärä saattaa vaikuttaa ehkä suurelta, mutta loppujen lopuksi on todella hankalaa tiivistää koko elämä seitsemäänsataan sanaan. Sen takia suosittelisin, että aloittaisit sun omaelämäkerran luonnostelemisen ihan hyvissä ajoin - mitä kaikkea haluat tuoda itsestäsi esille, ja millä tavalla. Kannattaa muistaa, että valintakomitea lukee läpi huiman määrän hakemuksia, joten hyvällä omaelämäkerralla erotut helpommin joukosta.
Rehtorin ja opettajan suositukset kannattaa hoitaa ajoissa pois alta, sillä niiden takia on monet hakuprosessit tyssänneet. Kannattaa valita opettaja, joka tuntee sut sekä oppilaana että ihmisenä hyvin - luokattomassa lukiossa se saattaa olla hankalaa, mutta opettajan suositus sai ainakin viime vuonna olla yläasteen, eikä välttämättä lukion. Rehtorin suositus pitää olla kuitenkin sun lukion rehtorin.

Miksi uskot että juuri sinut valittiin?
Hirvee kysymys :D Mietin tätä itsekin aina silloin tällöin enkä kyllä ikinä tuu keksineeksi mitään pätevää vastausta… Oon asunut elämäni aikana kolmessa eri maassa (Intia ois listassa neljäs) ja altistunut kolmelle todelle erilaiselle kulttuurille, joten vois ehkä sanoa että mussa oli valmiiksi jo hippunen maailmankansalaista ja kiinnostusta näkeä sekä kokea paljon kaikkea uutta. Toki täytin myös akateemisesti kaikki kriteerit ja mulla oli jonkin verran kaikenmoisia harrastuksia takana. Kaikenlainen aktiivisuus ihan koulun ulkopuolellakin oli siis luultavasti hyödyksi, koska UWC-elämään kuuluu paljon muutakin kuin vain IB-tutkinnon suorittaminen.


Valitsitko itse Intian? Jos valitsit minkä takia?
Suomen kautta hakiessa koulut laitetaan siihen järjestykseen mihin haluaa eniten, ja mulla oli Intia tässä listassa kolmosena. Valintakomitea päätöstä tehdessään pyrkii ottamaan tän kyseisen listan mahdollisimman hyvin huomioon, mutta ei olisi ennenkuulumatonta jos sut pistettäisiin sun vikaan vaihtoehtoon. Oon siis enemmän kuin iloinen että pääsin Intiaan
:)


IMG_9934
MUWCI

Mitkä on suurimmat erot MUWCIn ja muiden koulujen välillä? Mitä MUWCIssa painotetaan? Minkä maiden koulut oli sun top3:ssa kun hait UWC:hen ja missä järjestyksessä?
MUWCI sijaitsee Intiassa, jossa osavaltiot eroaa toisistaan niin paljon että niitä voisi pitää jo erillisinä maina. Kehitysmaassa asuminen tuo aivan uuden ulottuvuuden UWC-kokemukseen ja täällä näkee miten raakaa mutta samaan aikaan kaunista elämä voi olla. Meillä ei koulumenestys ole niin suuressa asemassa, vaan vapaaehtoistyötä ja harrastuksia painotetaan todella paljon. Täällä yhteisössä eläminen on tosi tärkeää, minkä takia me opitaan tekemään kompromisseja sekä arvostamaan toisia kulttuureja ja ajatustapoja. Yhteisöllisyys on tosi iso juttu täällä, opettajat luottavat meihin ja sen takia meillä ei ole tiettyjä sääntöjä, esim. curfew mikä jossakin muissa kouluissa on.
Mulla oli Costa Rica, Swasimaa ja Intia mun top kolmosessa tuossa järjestyksessä. Näin jälkikäteen on hyvä sanoa, mutta oon tosi onnellinen, että mut pistettiin Intiaan :D


Onko siellä Intian UWC:ssä paljon ihmisiä, joilla on erityisruokavalio?

On kyllä joo! MUWCI:ssa on paljon intialaisia, jotka on suurimmaksi osaksi ihan uskonnollisista syistä kasvissyöjiä. Eli kaikkea pesco-vegetaristista laktoosi-intoleranssiin ja keliakiaan löytyy, joten erityisruokavalioiden kirjo on aika laaja. Mun on kuitenkin pakko sanoa että kauheesti valinnanvaraa ruoan suhteen ei meillä kummemmin ole, mutta täällä on kuitenkin melko helppo kokata itse jos aikaa vaan riittää. Koska kasvissyöjiä on runsaasti, meillä on useimmiten illallinen aina täysin lihaton.

Saako koulussa mielestäsi terveellistä ruokaa? Entä saako itse päättää milloin syö? Voiko ruokaa valmistaa itselleen erikseen?
Hmm no sanotaanko vaikka, että terveellisempääkin ruokaa vois olla tarjolla. Kouluruokaa tää kuitenkin on, joten siinä mielessä ihan mukiinmenevää safkaa tarjotaan. Meillä on tietyt ruoka-ajat, joten kauheasti päätösvaltaa siihen että mihin aikaan syö ei kyllä ole. Ruokaa voi kyllä aina valmistaa itselleen, jos siltä tuntuu ja aikaa riittää :)_B024711
Missä kaikkialla oot matkustanut Intiassa?
Tää lukukausi on ollut aika paljon vaan totuttelemista UWC-elämään ja IB-systeemiin joten kauheesti en ole ehtinyt matkustella! Lähimmässä suurkaupungissa Punessa piipahdan lähes joka viikonloppu, mutta sitä ei nyt ehkä voi ihan laskea… Projektiviikolla käytiin mun ryhmän kanssa etelässä Karnataka -nimisessä osavaltiossa ja asuttiin keskellä sademetsää sekä viidakkoa. Diwali -loman aikana suunnattiin kaveriporukalla Hampiin, joka sijaitsee myöskin Karnatakassa! Ihan uskomattoman kauniita paikkoja molemmat.

Eiks Intia oo malaria -riskialuetta(?) Eli joudutteko koulussa syömään kokoajan jotain malaria estolääkitystä?
Intiaan matkustaessa suositellaan lääkitystä malariaan vain tietyillä alueilla, ja esim. MUWCI:ssa riskiä malariaan ei ole ollenkaan. Ihan noin yleistäen isoissa kaupungeissa sekä turistikohteissa ei vaaraa tartuntaan ole, minkä takia mulla ei ole voimassa minkäänlaista estolääkitystä. Enkä kyllä tiiä yhtäkään oppilasta, jolla moinen olisi :D


Puhutteko Armin kanssa koskaan keskenänne suomea ja onko siellä muita suomalaisia kuin te?
Ekana kuukautena meidän kommunikointikieli oli pikemminkin tosi jäätävä finglish, mutta nyt se on kyllä kallistunut enemmän suomen puolelle. Toki jos ollaan isossa ryhmässä niin pidetään kieli ihan enkkuna, mutta kahden kesken puhutaan useimmiten suomea jotta se kielitaito ei ruostuis ihan kokonaan haha. Ja joo täällä on myös meidän super kakkosvuotinen Elias!

Ootko opiskellut koulussa tai onko joku kaveri opettanut hindiä sulle?
Meillä on MUWCI:ssa mahdollisuus opiskella hindiä IB-aineena, mutta vaikka se ei nappaisikaan, on jokaisella oppilaalla kuitenkin ekan vuoden aikana conversational hindi -kurssi. Siellä me opiskellaan tarpeellisia sanoja, vähän kielioppia sekä jokapäiväisiä fraaseja, jotta kampuksen ulkopuolella mentäessä kommunikointi paikallisten kanssa ois vähän helpompaa :) Oon myös omaksunut joitain tiettyjä sanoja mun intialaisilta kavereilta joita tungen koko ajan ihan englantiinkin mukaan, haha.

IMG_9925
Tekeekö MUWCI vapaaehtoistyötä? Jos tekee niin minkälaista?
Eihän se koulu itse tee vapaaehtoistyötä, vaan me oppilaat ;) Ei mut joo tekeehän se, kuten kaikki muutkin UWC-koulut. IB-tutkintoon kuuluu siis pakollisena osana CAS-ohjelma (creativity, action, service), jota täällä MUWCI:ssa me kutsutaan nimellä Triveni. Meillä on monia vapaaehtoistyömahdollisuuksia; luomufarmilla työskentelyä, HIV-positiivisten lasten kanssa leikkimistä, englannin ja tiedeaineiden opettamista lähikylien lapsille, kehitysvammaisten aikuisten kanssa oleskelua…


Onko siellä hyvät mahdollisuudet/aikaa harrastaa urheilua?
Meillä on ihan uskomattoman kauniit lenkkeilymaisemat, sen voin luvata. Kuntosali uima-altaineen löytyy, samoin kunnolliset tennis-, koris- ja futiskentät. Aikaa löytyy kyllä kunhan asettaa prioriteetit kohdilleen! 


Jääkö itselleen aikaa esim. urheiluun monena päivänä?
Kuten tossa aiemmin mainitsinkin, urheiluun jää aikaa lähes joka päivä jos haluaa. Ajanhallinnasta se on pikemminkin kiinni :) 


UWC:n parhaimmat ja huonoimmat puolet?
Oijoi näitä ois vaikka kuinka monta… Parhaat puolet on ehdottomasti kansainvälinen ilmapiiri, ystävyyssuhteet joita muodostat siellä sekä kaikki mitä opit luokkahuoneessa ja sen ulkopuolella. Yhdenä huonona puolena voisin pitää ehkä sellaista yli-idealistista mentaliteettia, joka vallitsee aika monen opiskelijan pääkopassa. Kuinka meidän pitäisi pelastaa maailma ja olla yli-ihmisiä vain koska me ollaan UWC-opiskelijoita.
_B085157

Onko ykköset ja kakkoset keskenään miten läheisiä?
Tää on ihan tapauskohtaista, monet ykköset hengailee pelkästään kakkosten kanssa kun taas toiset viihtyy enemmän oman ”batchin” kanssa. Ihan yleisesti jako ykkösiin ja kakkosiin ei kuitenkaan ole niin selvä mitä esimerkiksi Suomen lukioissa saattaa olla. 


Minkä maalaisia sun lähimmät kaverit siellä on? 
Hmm, tää on aika paha kysymys. Hollannista, Norjasta, Israelista, Yhdysvalloista, Singaporesta, Zimbabwesta, Tanskasta, Costa Ricasta, Puolasta sekä Intiasta varmaan ne kaikkein lähimmät!

Mitä asioita olet oppinut itsestäsi nyt ekalta lukukaudelta?
Kuulostaa tosi kliseiseltä, mutta oon oppinut asettamaan itseni ja onnellisuuteni etusijalle. Ennen mä vaan puskin eteenpäin keinolla millä hyvänsä vaikka se ei ollutkaan mieluisaa, koska luulin että sillä tavalla saavuttaisin kaiken mitä haluaisin. Vaikka tosiasiassa mulla ei ollut aavistustakaan mitä se kaikki on :D Oon oppinut luottamaan itseeni ja mun päätöksentekokykyyn paljon enemmän. UWC-elämä opettaa tosi paljon itsenäisyyttä ja se on ehkä asia, jota oon arvostanut eniten nyt ekan lukukauden loputtua. 


Oot varmasti oppinut tosi paljon uutta kaikista kulttuureista, eikö niin?
Joo tää UWC:n kliseisin mainoslause on kyllä pitänyt paikkaansa aika hyvin! Parasta on kuitenkin se tapa miten me opitaan uusista kulttuureista; ihan vaan hengailemalla toistemme kanssa eikä pänttäämällä oppikirjoista. Rakastan sitä kun joka päivä opin jotain uutta ja kuinka kaikista maallisimmistakin keskusteluista saa niin paljon irti. 


© Saloni Saraf. Vasemmalta oikealle: Yarden (Israel), minä, Zelma (Tanska), Aïda (Marokko), Abhishek (Intia)


Random

Onko jotain suunnitelmia sen suhteen, missä kaikkialla aiot reissata, kun palaat taas Intiaan?
Meillä on vissiin kolme muutaman päivän minilomaa ensi lukukautena ja sitten yhdeksän päivän Travel Week, jota ootan kaikista eniten! Kauheesti en ole suunnitelmia tehnyt - mun kaverit uskoo vahvasti spontaaniseen matkustamiseen - mutta kai siinä pakollisessa turistikohteessa Goassa tuun reissaamaan. Täällä aika lähellä meidän koulua on monia ihanilta kuulostavia paikkoja, esim. Aurangabad jossa voi bongata mini- Taj Mahalin :D Aattelin ehkä myös käydä visiteeraamassa pohjoisen aavikot ja suunnata pääkaupunkiin New Delhiin. Mikään ei oo kuitenkaan varmaa vielä, ja onhan tässä vielä koko joululoma aikaa miettiä.

Tuutko kesäksi Suomeen?
Joo tulen! Suomen UWC-yhdistys maksaa tiettyyn rajaan asti myös meidän lentoliput, joten ihan ilomielin hyödynnän sen mahdollisuuden. Ensi vuonna valmistumisen jälkeen aattelin kyllä jäädä Intiaan joksikin aikaa ja vain matkustella - jonkinlainen graduation trip siis, haha.

Onko sulla jotain suunnitelmia siitä, mitä aiot IB:n jälkeen?

Oon lähes 100% varma että vietän välivuoden. Miten vietän sen on vielä vähän pimennossa, mutta aattelin jonkinlaista vapaaehtoistyötä joko Etelä-Amerikassa tai Afrikassa. Haluisin kovasti myös palata takaisin Vietnamiin tai sitten asua vuoden Japanissa tai Ranskassa. Paljon on siis suunnitelmia mutta ensin pitää kuitenkin miettiä mistä ihmeestä saan haalittua rahaa niihin :D
 

Mitä kaikkea aiot tehdä joululomalla?

NUKKUA JA SYÖDÄ. Absolutely.
Mutta siis niin ihan yleistä rentoutumista ja kavereiden näkemistä, ja mulla on itse asiassa aika paljon kouluhommia tehtävänä myös… Me lennetään jouluksi Lontooseen moikkaamaan mun siskoa, joten oon kyllä tosi innoissani jee!


Taisi venähtää aika pitkäksi tää vastauspostaus, hups... Kiitos kaikille jotka kyseli, oli kiva vastailla teidän kysymyksiin! Kolmas kokonainen päivä Suomessa ja kulttuurishokki, joka iski palatessa takaisin (nurinkurista? joo) alkaa olla jo hälvenemään päin. Lomaa mulla on jäljellä vielä reilut kolme viikkoa, mutta tuntuu ettei sekään riitä, haha. Mutta niin, muistakaa että kysymyksiä ja postausideoita ja ihan mitä tahansa saa aina heitellä :)

6 kommenttia:

 1. Ei vitsi, mun suunnitelma on myös lähtä Etelä-Amerikkaan vapaaehtoistyöhön :D (tosiaa siitä rahoituksesta ei oo mitään ideaa täälläkään,haha)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo rahoittamispuoli on vähän hakusessa... Onhan meillä kuitenkin onneks aikaa keksiä keinoja :-D

   Poista
 2. Kuinka paljon UWC maksaisi ilman mitään stipendejä jne? Ja minkä tutkinnon valmistuessaan saa ( suomen ylioppilastodistusta vastaava, saman kuin suomen IB:stä vai jonkun aivan muun)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo valmistuessaan saa IB-tutkinnon, tosin UWC-leiman kera mikä on tietenkin tosi iso plussa!
   Ja kulut on ihan koulukohtaisia, mutta yleistäen puhutaan kyllä muutamista kymmenistä tuhansista euroista.

   Poista
 3. Lähetetäänkö suomesta muita kuin stipendaatteja? Entä onko mahdollisuutta hakea Suomesta ainoastaan stipendaatiksi ( hakee stipendiä = jos ei saa ei lähde) ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen UWC-yhdistys lähettää opiskelijoita ainoastaan stipendillä, mutta joissakin kouluissa (esim. Intiassa) on mahdollisuus hakea suoraan sisään ilman mitään sidoksia oman maan UWC-yhdistykseen. Suomessa tää on kuitenkin mun tietääkseni tosi harvinaista :)

   Poista